Greenscreen - Laat de foto aansluiten bij uw event

Greenscreen fotografie

Chromakey wordt vaak gebruikt binnen de fotografie en filmwereld om zelf een omgeving te bepalen. Doordat de achtergrond een egale kleur is (meestal blauw of groen) kan de computer deze kleur transparant maken zodat degene op de foto voor een andere achtergrond geplaatst kan worden.

De chromakey techniek kan een aantal problemen opleveren. Het onderwerp voor de blauwe of groene achtergrond mag niet blauw respectievelijk groen zijn om goed zichtbaar te zijn – personen moeten dus kleding aantrekken in andere kleuren. Tevens moet de belichting zo ingesteld zijn, dat er geen schaduwen vallen op de achtergrond, anders maakt de computer de schaduw niet doorschijnend. Daarom moet een object op minstens een meter van het scherm staan en moet er ook belichting van de achterkant zijn. Wapperende haren vormen een probleem, ze zijn vaak te dun om waar te nemen door de computer, waardoor vaak de haren wegvallen.

Bluescreen of greenscreen?

De kleuren blauw en groen hebben de voorkeur voor chromakey fotografie, omdat deze kleuren niet veel voorkomen in kleding en de huid of haren. Andere kleuren zijn ook mogelijk maar maken het filteren van de kleur moeilijker. Zo hebben we voor Opel een yellowscreen uitgevoerd waarbij blonde haren extra lastig waren.

Voorbeelden van chromakey fotografie

De chromakey techniek wordt vaak gebruikt in het weerbericht. De weerman staat voor een blauwe achtergrond en de weerkaart wordt door chromakey ingevuld. Daarnaast wordt er binnen de filmwereld veel gebruik gemaakt van chromakey. Denk aan bijvoorbeeld Harry Potter, de meeste omgevingen zijn voor een bluescreen gefilmd.