Foto’s: Pret in bed tijdens de Hotelnacht Amsterdam

Als een echte John Lennon en Yoko Ono konden bezoekers van de Hotelnacht in Amsterdam afgelopen weekend op de foto met de skyline van Amsterdam. Fotograaf Rienk Toorman was in de skylounge van het Hilton DoubleTree Hotel en fotografeerde mensen die met elkaar het bed in doken voor een unieke foto.

‘Ze mochten alles! Op bed springen met schoenen aan, onder de dekens of een kussengevecht houden.’ Van ’s ochtends 11.00 uur tot ’s avonds 23.00 uur konden hotelnachtbezoekers op de foto. Het resultaat was meteen te zien op een groot scherm in de lounge. Iedereen die op de foto was geweest kreeg de foto per mail zodat ‘ie meteen gedeeld kon worden op social media. Dat was hét deelmoment waarbij bezoekers nog helemaal in het bedmoment zaten.

scherm skylounge

Overdag had Rienk vooral Nederlandse toeristen voor zijn lens, maar ’s avonds kwam er veel winkelend publiek uit Amsterdam langs. ‘Het was ontzettend leuk, omdat het zo afwisselend en druk was.’

Spelen met licht en reflectie
Maar zo’n hele dag foto’s maken voor een raam met zo’n skyline lijkt makkelijker dan het is. Rienk moest namelijk rekening houden met het natuurlijke licht van buiten, het sfeerlicht in de lounge van het hotel en de weerkaatsing van het raam. Een hele uitdaging!

‘Tot een uur of drie blijft het licht ongeveer gelijk, maar daarna verandert het daglicht en wordt het lastiger.’ En dan was er ook nog de reflectie van het raam. Want hoe maak je nou een foto zonder dat de fotograaf erbij opstaat? ‘De ramen stonden schuin in een punt waardoor ik niet recht tegenover het raam stond. Daarvoor vielen de set en ik net buiten beeld. Ideaal!’